0%

Jar sa nezadržateľne blíži. Môžete to vidieť, počuť a cítiť. Čoraz častejšie uvidíte, že teplota vzduchu po prebudení je plusová a slnko bude každým dňom hriať čoraz príjemnejšie. Ak Vás preto zaujíma, ako vyzerá kontrola bicykla po zimnej prestávke, je tento text práve pre Vás!

Pripravte bicykel na sezónu!

Aj keď to tak nevyzerá, príprava bicykla na jazdu po zimnej prestávke nie je až taká náročná a s trochou sebazaprenia a vďaka niekoľkým pomôckam to zvládnete aj doma. A ak prídete k záveru, že je to príliš ťažká úloha, môžete vziať bicykel do jedného zo salónov KROSS. Než sa však dostaneme k tomu bodu, prejdime si všetky kroky, aby ste si užili jarnú jazdu na bicykli.

Aké náradie si mám k bicyklu pripraviť?

Na prípravu bicykla na jazdu nepotrebujete všetko náradie na bicykel, ktoré bežne nájdete v dielňach. Základom budú imbusové kľúče, vďaka ktorým si budete môcť kontrolovať dotiahnutie jednotlivých skrutiek. Pomôcť môže aj odmasťovač a olej na reťaz. Ak plánujete výmenu brzdových laniek alebo radiacich laniek, oplatí sa mať po ruke aj vhodné náradie na ich skrátenie.

Ako vyčistiť pohon v bicykli po zime?

Ak ste dlho nejazdili, napríklad celú zimu, dobrou voľbou bude vyčistenie pohonu. Zbavenie reťaze starého oleja a nahromadených nečistôt sa priaznivo prejaví nielen na jej životnosti, ale aj na jej tichšom chode. Čistenie reťaze je tiež vhodný okamih na to, aby ste sa na ňu pozreli zblízka – či už nie je hrdzavá alebo vyťahaná. Zhrdzavenú reťaz treba ihneď vymeniť a vytiahnutie reťaze skontrolovať pomocou špeciálneho náradia – meradla reťaze. Ak je odstránená, vymeňte ju za novú.

Dobre, ale ako si umyť bicykel doma? Najmä bez rizika zašpinenia podlahy? Odpoveďou na túto otázku je prípravok na čistenie reťaze bicykla Clean box. Jeho princíp fungovania je jednoduchý – do nádoby nalejete odmasťovač ako napr. KROSS D3 a niekoľkokrát otočíte kľukou. Prístroj pomocou kefiek veľmi dôkladne vyčistí reťaz a zabráni znečisteniu miestnosti, v ktorej to budete robiť. Potom už len reťaz utrite handričkou a nalejte nový olej. Na jar odporúčame použiť olej do vlhkých podmienok.

Ako skontrolovať vôľu na bicykli?

Príprava bicykla na jazdu nie je len o čistení a premazaní pohonu. Je to tiež starostlivý pohľad na všetky prvky, ktoré sa môžu akokoľvek povoliť. Príkladom je vidlica. Bez ohľadu na to, či máte bicykel s tlmičom alebo pevnou vidlicou, môže sa na ňom objaviť vôľa. Jej ponechanie bude mať za následok horšie a ťažšie riadenie bicykla, ale aj - vo veľmi extrémnych prípadoch - poškodenie hlavičky rámu či zlomenie riadiacej rúry.

Aby ste tomu zabránili, musíte utiahnuť prednú brzdu a jemne kývať bicyklom dopredu a dozadu, pričom druhú ruku držte na hlave rámu. Ak pocítite mierny pohyb vidlice, bude potrebné túto vôľu odstrániť. Teoreticky je to veľmi jednoduchý proces, najmä ak viete, aký typ riadenia máte. Odporúčame však obrátiť sa na autorizované servisné stredisko KROSS, ktoré túto vôľu za okamih odstráni. Zoznam servisov KROSS nájdete na tejto stránke.

Výmena laniek a bowdenov na bicykli

Pred sezónou sa oplatí vymeniť aj lanká a bowden na bicykli. Je to veľmi často prehliadaný prvok prípravy bicykla na sezónu, no je veľmi dôležitý! Dobré a nové lanká a bowdeny majú veľmi pozitívny vplyv na chod radenia a bŕzd. Dôležité je to najmä v prípade bicyklov vybavených hydraulickými kotúčovými brzdami – v ich prípade je nutnosť výmeny laniek menej častá, ale oplatí sa skontrolovať, či sa systém počas zimy nezavzdušnil. Ak sa to stalo Vášmu bicyklu, rozdiel v brzdnej sile si určite ľahko všimnete. Brzdová páčka siaha takmer na riadidlá a bicykel stále ide? Je to signál na kontrolu brzdového systému.

Keď začínate jazdiť na jar, všímajte si aj stav Vašich brzdových obložení. Nie sú nadmerne opotrebované? Dobre si ich prezrite a zistite, či stále vidíte všetky znaky, ktoré Vám napovedia, kedy ich treba vymeniť. Vhodný stav obložení je Vaša bezpečnosť počas jazdy – bez nich nezabrzdíte! Nadmerne opotrebované tiež môžu poškodiť brzdové kotúče alebo brzdnú plochu v prípade ráfikových bŕzd.

Nechcete robiť prehliadku sami?

Ak nechcete robiť prehliadku sami alebo sa na to necítite, stojí za zváženie dať bicykel do špecializovaného servisu, ktorý to urobí za Vás. Mnohé z nich Vás zbavia potreby pripraviť si bicykel na sezónu, prevezmú všetky povinnosti a vrátia Vám bicykel v plne funkčnom stave a pripravený na cestu. To je v mnohých prípadoch obrovská úspora času, najmä ak máte veľa povinností. A niekedy je lepšie to neodkladať a užiť si jazdu čo najrýchlejšie. V opačnom prípade sa môžete stretnúť so situáciou, že bude stred leta a bicykel stále nebude pripravený na jazdu. A toto by jednoducho žiaden vášnivý cyklista nevydržal.