Ako začať dobrodružstvo s horskou cyklistikou, teda MTB pre začiatočníkov

0%

Kúpili ste si svoj prvý MTB bicykel, prilbu a rozmýšľate, aké kroky by ste mali podniknúť ďalej? Nebojte sa, prešlo si tým veľa ľudí, dokonca aj naši najlepší cyklisti z KROSS Orlen Cycling Team. Samozrejme, že nebudete hneď ako Bartek Wawak alebo Ondrei Cink, ale s trochou vytrvalosti môžete mať obrovské potešenie zo stúpania do strmých výšok na širokej pneumatike a pri zjazdoch sa nebudete báť, že Vaša cyklistická technika prispeje k zničeniu bicykla.

V prvom rade - cyklistická prilba

Každá úspešná jazda začína nasadením prilby. Viem, že veľa ľudí sa stále vzdáva tejto ochrany hlavy, ale v teréne to nie sú žarty! Jazda na MTB bicykli si nevyžaduje špeciálnu prilbu – zvládne to každá prilba, ktorú máte. Ak si však chcete naplno užiť jazdu a naplno sa starať o svoju bezpečnosť, oplatí sa vybrať si tú, ktorá je venovaná disciplíne, ktorú praktizujete.

MTB prilba má oveľa pevnejšiu zabudovanú - v porovnaní napríklad s cestnou - zadnú časť. Vďaka tomu účinne chráni časti hlavy, ktoré sú počas jazdy najviac exponované. Veľmi častým prvkom výbavy prilby je aj šilt, ktorý pri jazde v teréne chráni oči pred slnkom predierajúcim sa húštinou lístia. Príkladom prilby, ktorá je ideálna na MTB jazdu, je KROSS Sentiero DLX.

Bicykle MTB pre začiatočníkov

Ak ešte nemáte MTB bicykel, možno si položíte otázku, ako začať dobrodružstvo s MTB. Aj napriek mnohým názorom, ktoré možno nájsť na internete a v diskusných skupinách, na to nepotrebujete bicykel s plnohodnotným pohonom Shimano XTR alebo SRAM Eagle. A tieto pohonné jednotky môžu niekedy stáť aj viac ako jeden drahší bicykel.

MTB bicykle pre začiatočníkov by mali byť predovšetkým vybavené kotúčovými brzdami – to je v súčasnosti jedna z platných noriem, ktorá umožňuje plnú kontrolu nad bicyklom v teréne. Aby ste cítili radosť z jazdy a zdolávania horských cestičiek, nepotrebujete prehadzovačku s podporou dvanástich prevodov ani rám z najľahšieho karbónu. Všetko, čo potrebujete, je hliníkový bicykel, ktorý, ako sa budú rozvíjať Vaše schopnosti, budete môcť vylepšovať o nové komponenty, ktoré budú najlepšie vyhovovať Vášmu štýlu jazdy. Naše odporúčanie pre perfektný východiskový bod pre dobrodružstvo s aktívnejšou horskou cyklistikou je KROSS Level 6.0Ak si však chcete užiť turistickejšie aspekty jazdy na bicykli MTB, lepším riešením môže byť rad bicyklov KROSS Hexagon alebo Lea.

Základné techniky jazdy na horskom bicykli

Technika jazdy na horskom bicykli predstavuje veľmi širokú škálu zručností, ktoré si osvojíte postupne a časom. Veľa závisí aj od toho, aký typ MTB bicykla si nakoniec vyberiete. Nižšie by som sa však s Vami rada podelila o niekoľko najdôležitejších rád, ktoré sa mi podarilo zozbierať od našich pretekárov z KROSS Orlen Cycling Team:

  • Uvoľnite sa - počas jazdy nie je nič horšie ako strach z akejkoľvek prekážky alebo šmyku. Strach, že počas cesty nezvládnete určitý prvok trasy, Vás úplne pripraví o pôžitok z jazdy.
  • Pamätajte na brzdy - hydraulické kotúčové brzdy na MTB sú úžasný vynález. Vďaka nemu môžete bicykel ľahko ovládať za každých podmienok a kedykoľvek. Musíte však pamätať na to, že ponúkajú veľmi vysokú brzdnú silu, takže sa ich musíte naučiť správne používať. Nestláčajte kŕčovito prsty na brzdovej páke - môže to viesť k nebezpečnej situácii. Pamätajte si, čo som spomenula vyššie - uvoľnite sa! Vďaka uvoľneniu sa Vám bude na bicykli lepšie jazdiť.
  • Vyberte správny tlak v pneumatikách - pneumatiky pre horské bicykle nemusia byť tvrdé. Toto je jeden zo starých mýtov, že pneumatika musí byť tvrdá ako kameň. Vďaka nižšiemu tlaku v pneumatikách budete ľahšie prekonávať prekážky a budete mať aj lepšiu priľnavosť počas jazdy. A čím lepšia priľnavosť, tým väčšia bezpečnosť.
  • Dbajte na správnu polohu na bicykli - Pri jazde na horskom bicykli veľa závisí od pozície, ktorú na bicykli zaujmete. Preto sa musíte snažiť, aby bola čo najlepšia. Podľa toho zvoľte výšku sedadla a jeho polohu v predozadnej osi. To Vám uľahčí manévrovanie s bicyklom.
  • Dýchajte! - Počas jazdy nezabudnite dýchať. Možno sa vám táto rada bude zdať trochu smiešna, ale keď začnete svoje dobrodružstvo s MTB, veľa vecí Vás môže prevalcovať. Tým, že sa budete starať o správne dýchanie, sa Vám bude ľahšie relaxovať.

Alebo možno pedále SPD?

Horská cyklistika je tiež často spájaná s pedálmi SPD. Je to perfektný doplnok ku každému bicyklu, ale ak svoje dobrodružstvo s týmto športom ešte len začínate, oplatí sa s ich inštaláciou chvíľu počkať. Najprv si Váš nový doplnok osvojte a získajte trochu istoty v teréne na platformových pedáloch. Čas na klipy príde neskôr.

Preskúmajte najkrajšie aspekty nášho sveta

Horská cyklistika Vám umožní spoznať svet z úplne inej perspektívy. Umožňuje Vám ísť tam, kde to žiadny iný bicykel nezvládne. Čaro lesov a štítov hôr čaká len na Vás, kedy ich objavíte. Ale nemusíte to robiť teraz hneď. Tieto najkrajšie miesta počkajú, kým nadobudnete príslušné zručnosti a budete ich môcť vidieť. Takže nasadnite na svoj MTB bicykel a precvičte si najdôležitejšie prvky Vašej techniky jazdy!

Predchádzajúca Výber rámu na bicykel - vyberte si správnu veľkosť
To Top