0%

Konečne prišla jar! V krásnych jarných prírodných podmienkach chce každý vyraziť na bicykel, a ešte viac vziať svoje dieťa na jednu z mnohých nezabudnuteľných výprav. Ak však neviete, ako pohodlne a komfortne prepravovať svoje dieťa v cyklosedačke, pripravili sme pre Vás perfektného sprievodcu, ktorý Vám pomôže s odpoveďou na túto otázku. Začíname?

 

Cyklosedačka – odkedy môžete brať dieťa na spoločné bicyklovanie?

Hľadáte pohodlnú alternatívu k autu, no neviete, ako bezpečne prepravovať svoje dieťa na bicykli? Alebo možno chcete vziať svoje dieťa na dlhú cyklovýpravu, počas ktorej mu ukážete tie najkrajšie zákutia našej krajiny? A nielen to! Oddnes… Možete čokoľvek! V dnešnom príspevku Vám priblížim tému cyklosedačiek. Pozrite sa, ako Vám môžu pomôcť pri každodenných povinnostiach a víkendovom relaxe. Začíname!

Odkedy môže dieťa jazdiť v cyklosedačke?

Na otázku položenú v nadpise neexistuje jednoznačná odpoveď. Musíme predsa myslieť na to, že každé dieťa sa vyvíja iným tempom. Existuje však niekoľko rád, ktoré Vám môžu napovedať, že Vaše dieťa je už pripravené jazdiť v cyklosedačke. Po prvé, dieťa by malo samostatne a stabilne sedieť. Musí byť tiež schopné samostatne držať hlavu vzpriamene. Preto Vám radím, aby ste dieťa do sedačky nedávali hneď od prvých úspešných pokusov o samostatné sedenie. Oplatí sa ešte chvíľu počkať a dať mu čas, aby si na túto novú zručnosť zvyklo. Na cyklovýlety príde čas neskôr! Ak chcete vziať so sebou na cyklistický výlet dieťa, ktoré nevie samostatne sedieť vzpriamene, lepšou voľbou môže byť príves za bicykel. Príkladom takejto konštrukcie je KROSS Freedom.

Ako si vybrať cyklosedačku pre dieťa

Výber vhodnej cyklosedačky pre dieťa je mimoriadne dôležitý! Kým však prejdeme k tomu, ako vybrať detskú sedačku, aby bol dieťaťu zabezpečený čo najväčší komfort, oplatí sa najprv zistiť, ako ju vôbec na bicykel namontovať. Sedačky je tiež možné rozdeliť na dva typy - montované na sedlovú trubku a na nosič. Výber tej správnej závisí od toho, či je Váš bicykel vybavený nosičom na batožinu alebo ho plánujete na bicykel namontovať. Musíte však pamätať na to, že nie každá sedačka namontovaná na nosiči sa môže hodiť na nosič Vášho bicykla. Dôležitá je šírka základne nosiča – niektoré sedačky sú prispôsobené na užšie a niektoré na širšie. Ako som už písal, v prípade sedačiek namontovaných na sedlovku je najdôležitejšie, aby bol rám vyrobený z hliníka alebo ocele a mal oblý tvar. Väčšina turistických a mestských bicyklov je vyrobená z takýchto trubiek, no ak plánujete montáž na MTB alebo cestný bicykel, oplatí sa vopred skontrolovať, či je možné na rám namontovať montážnu svorku.

V prvom rade odporúčam, aby bola cyklosedačka prispôsobená bicyklu, a nie bicykel sedačke. Pamätajte, že najlepším bicyklom teda bude bicykel s hliníkovým alebo oceľovým rámom, ktorý má okrúhlu sedlovku. Bohužiaľ, ak máte karbónový bicykel, odporúčam Vám použiť príves za bicykel. Nie je dobré karbón príliš silno stláčať a montáž sedačky môže skončiť poškodením rámu bicykla.

Akú sedačku na bicykel si vybrať

Na trhu je dostupných veľa rôznych cyklosedačiek, ktoré sa líšia použitými riešeniami. Jednotlivé modely sa vyznačujú aj rôznymi uľahčeniami, pokiaľ ide o možnosť demontáže z bicykla, keď už sedačku nepotrebujeme. Takže ešte raz: akú cyklosedačku pre dieťa vybrať?

Prvým a najdôležitejším kritériom by mala byť bezpečnosť Vášho dieťaťa. Nezabudnite, že sedačka má disponovať príslušným certifikátom a pre Poľsko je to EN-14344. Znamená to, že sedačka je určená na použitie s klasickým alebo elektrickým bicyklom a umožňuje prevážať dieťa s hmotnosťou od 9 do 22 kilogramov.

Rovnako dôležité je, aby bola sedačka vybavená bezpečnostnými pásmi. Trojbodové pásy sú nepísaným štandardom. Je však na mieste pripomenúť, že päťbodové pásy uľahčujú dieťaťu udržanie správnej polohy v sedačke. Uistite sa, že vybraný model je vybavený aj nastaviteľnými opierkami nôh s popruhmi, ktoré zabránia zachyteniu nôh dieťaťa o zadné koleso bicykla. Niektoré sedačky majú aj prídavné odrazky, ktoré zvyšujú Vašu viditeľnosť na ceste.

Treba tiež venovať pozornosť tomu, aby opierka hlavy na sedačke bola o niečo vyššia. Zaistíte tak nielen väčšie pohodlie dieťaťu, ale aj podopriete jeho hlavičku vtedy, keď to bude najviac potrebovať. Systém RS je zaujímavý a na trhu dostupný mechanizmus, ktorým je vybavená napr. cyklosedačka KROSS Guppy. Umožňuje naklonenie opierky o 20 stupňov, čo účinne zlepšuje pohodlie dieťaťa pri jazde a uľahčuje mu nájdenie najpohodlnejšej polohy v sedačke.