Výber rámu na bicykel - vyberte si správnu veľkosť

0%

Kúpa nového bicykla si vyžaduje náležitú prípravu. Nie je to len o výbere správneho modelu. Aby ste si jazdu mohli naozaj užiť, kľúčový je správne zvolený rám bicykla.

Veľmi často si pri horúčkovitom hľadaní nového bicykla kladieme veľa otázok. Ktoré doplnky budú pre nás ideálne? Aký dlhý zdvih odpruženia potrebujeme? Bude v našom prípade fungovať lepšie karbónový alebo hliníkový rám? V spleti otázok úplne zabúdame, že zle zvolený rám bicykla nás môže pripraviť o pôžitok z jazdy na akomkoľvek, aj najdrahšom bicykli. Tento problém sa týka doslova každého typu dvojkolesového tátoša. Výber správnej veľkosti rámu bicykla je rovnako dôležitý pre horský bicykel, cestný bicykel, krosový bicykel a dokonca aj mestský bicykel. V niektorých typoch, ako napríklad v prípade bicykla Enduro, môžu byť trochu iné pravidlá. Vždy však ide o udržanie dokonalej rovnováhy medzi pohodlím a možnosťou manévrovania.

Výber rámu bicykla - správna výška

Každý model bicykla je dostupný v rôznych veľkostiach rámu, ktoré v Kross označujeme písmenami. XS, S, M, L alebo XL - takéto rozlíšenie je oveľa intuitívnejšie a zrozumiteľnejšie ako rokmi zaužívaná veľkosť, vyjadrená v palcoch dĺžky sedlovej trubky. Čo vlastne znamená veľkosť rámu bicykla? V prípade nami používaného značenia zahŕňa všetky kľúčové rozmery. Čím väčší je rám bicykla, tým je bicykel vyšší a dlhší. Veľmi často veľkosť rámu ovplyvňuje aj jeho vzhľad – pri najmenších veľkostiach môžeme vidieť, že horná trubka klesá pod strmším uhlom ako pri o niečo „hranatejších“ väčších veľkostiach.

Spôsoby výberu správnej veľkosti rámu

V skutočnosti existuje niekoľko bežne používaných škôl pre výber rámu bicykla. Existuje matematický prístup - meranie dĺžky nôh od zeme po rozkrok a následné vynásobenie 0,57 pre horský bicykel - 0,63 pre trekingový bicykel - 0,66 pre cestný bicykel. Získaný výsledok treba vydeliť 2,54, aby sme dostali hodnotu v palcoch – toľko by mal mať ich správne zvolený rám bicykla.

Ako sa vyššie uvedené rady premietajú do praxe pri výbere rámu bicykla? V prípade bicyklov Kross, rovnako MTB, trekkingových, krossových aj cestných, navrhujeme takýto ukazovateľ:

  • pre výšku postavy 140 - 165 cm volíme veľkosť S
  • pre výšku postavy 165 - 178 veľkosť M
  • pre výšku postavy 178 - 190 veľkosť L
  • pre výšku nad 190 XL, v prípade trekingových a krosových bicyklov.

Druhým kľúčovým aspektom pri výbere správnej veľkosti rámu bicykla je jeho dĺžka. Aj tu rozmýšľame prakticky – na správnej veľkosti by sme sa mali cítiť pohodlne, nesmieme príliš „ležať“ na volante a nesmieme byť príliš „stlačení“. Samozrejme, že poloha za riadidlami bicykla sa dá do určitej miery upraviť - ak sme príliš natiahnutí cez rám bicykla, je potrebné vymeniť mostík za kratší, ak sme príliš vzpriamení – skúsime dlhší mostík.

Ak sa nám zdajú dve hraničiace veľkosti rámu bicykla podobné, vyberajme podľa pravidla – menšia veľkosť bude dynamickejšia a obratnejšia, preto sa hodí skôr k športovému štýlu jazdy. Väčšia veľkosť - bude stabilnejšia, preto by ju mali preferovať ľudia, ktorí hľadajú bicykel na stabilnejšie jazdenie.

Pomocou vyššie uvedených rád určite budeme vedieť určiť, ktorý rám bicykla bude pre nás ten pravý. Odporúčame Vám tiež využiť pomoc skúsených predajcov v showroomoch s bicyklami Kross.

Predchádzajúca Ako vykonať kontrolu bicykla? Pripravte bicykel na sezónu! Nasledujúca Ako začať dobrodružstvo s horskou cyklistikou, teda MTB pre začiatočníkov
To Top